Wednesday, September 9, 2009

METAK

Diskografija:

U Tetrapaku (1979)
Da Mi Je Biti Morski Pas (1980)
Ratatatatija (1981)

Grupa Metak nastaje gotovo slučajno, u proljeće 1978. godine kada se muzičari okupljeni oko splitskog studija Tetrapak udružuju sa sarajevskim kompozitorom i pjevačem Rankom Bobanom (ex Ajan, Vozdra) čije pjesme su u to vreme pjevali Zdravko Čolić, Seid Memić Vajta, Biljana Petrović, lndexi i Cod. Originalnu postavu grupe činili su gitarista i pjevač Željko Brodarić Jappa (ex Delfini, Put), basista Mirko Krstičević (ex Che), gitarista i pjevač Ranko Boban i bubnjar Matko Jelavić. Svi članovi su već imali dosta iskustva, snimajući ploče brojnim grupama i pjevačima.

Jappa je sa 18 godina postao član grupe Delfini i sa njoma je bio na četvoromjesečnoj turneji po Sovjetskom Savezu, prateći pjevače zabavne muzike. Prvi nastup Metak je imao na Splitskom festivalu 1978. godine sa pesmom "Šijavica". Iste jeseni Ranko Boban biva optužen zbog posjedovanja hašiša i odlazi na izdržavanje kazne, tako da grupa nastavlja bez njega sa novim članom, gitaristom Zlatkom Brodarićem (ex Put, More).

Debi LP "U tetrapaku" izlazi 1979. godine i donosi efektni rock čvršćeg zvuka. Sa ploče su se izdvojile "Da mi je biti morski pas", "Tetrapak", te balade "Rokenroler" i "Htio sam noćas da ti pišem". Muziku je radio Jappa a tekstove pjesnik Momčilo Popadić. Te godine grupa nastupa na koncertu Bijelog dugmeta na stadionu JNA u Beogradu.

Drugi album "Ratatatatija" izlazi u vreme dok je Jappa u JNA i poslije te ploče krajem 1981. godine grupa prestaje sa radom. Muziku za ploču radili su Jappa i Krstičević, tekstove je pisao Momčilo Popadić a od pjesama se izdvajaju "Ratatatatija","Split At Night", "Ona voli strip junake" i gitaristička minijatura "Bijela soba".

Godine 1982. Jappa objavljuje solo ploču "Majmuni" na kojoj je sam svoj majstor: autor je kompletnog materijala, jedan je od producenata, a uradio je i dizajn omota. Najbolji prijem imale su pjesme "Majmun radi što majmun vidi", "U krivom snu", "Pokrivaš lice" i ponovni snimak "Split At Night".

Tokom osamdesetih Jappa se uvrstio u red najboljih producenata radeći ploče za Haustor ("Treći svijet"). Animatore ("Anđeli nas zovu da im skinemo krila") i mnoge druge. Sa početkom rata, Jappa se u jesen 1991. godine odselio u London gde je radio kao producent. Posljednjih godina živi u Italiji.

2 comments:

  1. stari ti si legenda..svaka ti cast iako sam od mladje generacije koja nije bila u to doba svaka cast tvome radu i kolekciji koju imas sto na YT sto ovdje..velike pohvale..

    ReplyDelete
  2. da,da...Jappa?!!!svega se dobro sicam...nebi ga Rundek uzeo za producenta,da nije sluhista...veliko ime ST-scene,mozda i prvi roker,ne mozda,vec je...

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.