Saturday, March 14, 2009

MILADIN SOBIC


Diskografija:
Oziljak, (1981)
Umjesto gluposti, (1982)


Bonus



Miladin Sobic je crnogorski kantautor i jedan od najvećih kantautora na prostorima bivse Jugoslavije.

Miladin Sobic je rođen 1956. godine u Niksicu. U Niksicu je odrastao i zavrsio srednju skolu. Nakon srednje skole, Sobic upisuje fakultet za turizam u Dubrovniku. Taj period se smatra ključnim za njegovo stvaralastvo. Pod utiskom studentskog zivota i velikih prijateljstava, on stvara svoje najveće pjesme. 1975. godine objavljuje prvu pjesmu "To sam ja", koja u to vrijeme u privatnim studentskim dubrovačkim krugovima dobija status studentske himne. Godinu dana kasnije na muzičkom festivalu "Omladina 76" u Subotici osvaja drugo mjesto sa pjesmom "Daj nam neba".

Nakon toga se preselio u Bosnu,u Sarajevo, gdje je dozivio vrhunac svoje karijere. 1981. godine izdaje svoj prvi album "Oziljak" za bosansku izdavačku kuću "Diskoton". Sa tog albuma se izdvajaju legendarna studentsko-socijalna tema "Dzemper za vinograd" i "Kad bi dosla Marija".

Godine 1982. izdaje album "Umjesto gluposti" koji je pravo remek-djelo i apsolutni broj jedan na mojoj top listi najboljih albuma svih vremena!Album počinje da se radi u Studiju muzičkog ateljea u Subotici, u noći 21. februara 1982., a zavrsava se 8. marta iste godine. Pored naslovne pjesme tu su: "Hram Ljubavi","Četa luđaka","Opet krivi tip" i dr.

Odrzao je niz koncerata na kojima je okupljao veliki broj ljudi. Uvijek se odazivao i na pozive studenata i ljudi iz manjih gradova.

U vrijeme najvećih uspjeha Miladin Sobic dozivljava porodičnu tragediju. Njegova sestra umire nakon teske bolesti. Nakon toga Sobic se potpuno povukao.

Snimio je i treći album pod nazivom "Barutana ljubavi" ali album nikad nije objavljen.

1 comment:

Note: Only a member of this blog may post a comment.